Maso u diabetiků. Jak vybírat a na co si dávat pozor?

30. 3. 2024 · 5 minut čtení

Názvy cukrovka i diabetes mellitus odkazují svými slovy na nadměrnou hladinu cukru v krvi, což je jeden z hlavních rysů této nemoci. Na rozvoji diabetu se však kromě sladkostí a dalších zdrojů rychlých cukrů významně podílejí i některé tuky, které můžeme ve zjednodušení označit jako „nezdravé“. Jaká jsou rizika nadměrného příjmu tuků při cukrovce? Které typy masa raději omezit? A jak je to s vhodností jednotlivých kuchyňských úprav?

Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Maso u diabetiků. Jak vybírat a na co si dávat pozor?

Co nám dává maso?

V dnešním článku se podíváme do kuchyně. Maso je významným zdrojem prospěšných látek, především bílkovin, ze kterých tělo získává energii a které mají důležitou úlohu ve stavbě těla a v transportních, enzymatických a imunitních procesech. Jednotlivé druhy masa se však značně liší.

Související kategorie produktů:

Tučné maso a diabetik

Přiměřený příjem tuků, např. z masových pokrmů, je důležitý pro udržení přiměřené energetické zásoby, pro stavbu buněk, rozpouštění vitaminů či tvorbu některých hormonů. Zvýšená konzumace masa, zejména tučného a průmyslově zpracovaných produktů, však představuje zdravotní riziko. V krevním oběhu koluje nadměrné množství cholesterolu a dalších tukových částic, které se ukládají do cévní stěny. Kvůli tomu se céva uvnitř zužuje a v orgánech, které tato céva zásobuje, se zhoršuje prokrvení a jejich funkčnost. Tomuto jevu se říká ateroskleróza. Probíhá velmi dlouho nenápadně, bez zjevných příznaků a odhalíme ji většinou až poté, co napáchá nevratné škody. Mezi komplikace aterosklerózy patří srdeční infarkt, mozková příhoda a ischemická choroba dolních končetin.

Jak zvýšený cholesterol souvisí právě s diabetem?
Důvodem je skutečnost, že poškození cév se rozvíjí působením z jedné strany zvýšené hladiny cukru glukózy a z druhé strany zvýšené hladiny cholesterolu. V případě, že máte diabetes i zvýšený cholesterol, je riziko rozvoje srdečně-cévních nemocí významně vyšší!

Můžu nadále jíst maso, pokud mám cukrovku?

Samozřejmě, že ano. Není k dispozici žádné relevantní doporučení, jež by radilo maso z jídelníčku zcela vyloučit. Jen je dobré prokládat jídelníček bezmasými pokrmy, vybírat vhodné druhy masa a volit vhodné kuchyňské úpravy. Kolik g masa můžu při cukrovce jíst? Vhodným množstvím je obecně asi 100–150 g na porci. Záleží však na konkrétním typu masa, ale i na věku a denních aktivitách. Pro přesné stanovení vyhledejte lékaře nebo nutričního terapeuta.

Může nadměrná konzumace tučného masa způsobit cukrovku?

Ano, může. Konzumace stravy bohaté na maso zvyšuje množství viscerálního (útrobního) tuku a přispívá k nadváze nebo obezitě. Nadměrná hmotnost je společně s nedostatkem pohybu jedním z klíčových faktorů rozvoje cukrovky.

Nejen rybí maso, ale i mořské plody jsou při diabetu vhodné pravidelně zařazovat do jídelníčku.
Ryba nebo mořské plody by se měly objevit na talíři diabetika alespoň 1 x týdně.

Libové maso

Libové maso v rozumném množství patří při diabetu bezesporu mezi vhodné zdroje bílkovin. Které druhy masa si naservírovat na talíř?

  • drůbež (krůtí, kuřecí)
  • králičí
  • telecí
  • libové hovězí (steaky, pečeně)

Speciální kapitolou je rybí maso při diabetu. Ryba by se měla objevit na talíři ideálně alespoň jednou týdně. Ryby mají kromě vysokého množství bílkovin, vitaminu D, selenu a jódu i prospěšnější skladbu tuků. Obsahují totiž převážně nenasycené mastné kyseliny, lidově zvané „prospěšné“ nebo „zdravé“ tuky, které naopak srdečně-cévní riziko snižují. Především mořské ryby obsahují nejcennější představitele z této skupiny – omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Vedle ryb jsou vhodné i krevety, ústřice, chobotnice a další mořské plody.

Středně tučné maso

Mezi středně tučné druhy masa můžeme počítat libové varianty masa, pokud obsahují větší množství tuku. Ten se může skrývat například na povrchu v podobě kůže u drůbežího masa. Nadbytečné množství kůže je proto vhodné před konzumací odstranit. Mezi středně tučná masa můžeme počítat i libovější vepřové (panenka, kotleta) nebo libovější hovězí (steaky, pečeně, mleté). Příjem středně tučného masa při diabetu bychom měli spíše omezit, na talíř si připravujme menší porci a doplňme ji dietními přílohami nebo čerstvou zeleninou.

Tučné maso

Je tučné maso škodlivé? Z dlouhodobého hlediska ano, zvláště červené maso a s viditelným tukem. Tučné maso nepříznivě ovlivňuje funkce cév, které jsou již poškozované zvýšeným množstvím krevního cukru.  Při nadměrné konzumaci hrozí zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, nežádoucího nárůstu hmotnosti a dny. Velké množství nepříznivých tuků (cholesterolu, nasycených mastných kyselin) se často nachází nejen v samotném mase, ale i v podobě tuku použitého při jeho přípravě nebo v omastku, kterým se maso na talíři polije.

Nevhodné jsou průmyslově zpracované potraviny, jako jsou především uzeniny. Kromě vysokého množství tuků obsahují i vysoké množství konzervantů a soli, jež přispívá k rozvoji vysokého krevního tlaku.

Může nadměrná konzumace tučného masa způsobit cukrovku?
Ano, může. Konzumace stravy bohaté na maso zvyšuje množství viscerálního (útrobního) tuku a přispívá k nadváze nebo obezitě. Nadměrná hmotnost je společně s nedostatkem pohybu jedním z klíčových faktorů rozvoje cukrovky.

Které maso při diabetu spíše vynechat?

  • vepřová žebírka, bůček
  • hovězí žebra
  • zabíjačkové výrobky
  • vnitřnosti
  • fast food
  • uzené maso
  • zpracované maso – klobásy, párky, salámy, paštiky

Kromě pečlivého výběru živočišných surovin myslete i na vhodné metody přípravy masa. Upřednostňujte vaření, dušení a pečení. Mezi rizikové způsoby přípravy patří grilování, smažení a pražení. Při těchto postupech dochází k přidání dalších tuků, k jejich přepalování na pánvi či grilu nebo ke vzniku zdravích škodlivých látek působením příliš vysokých teplot.

Alternativy místo masa

Mnohé bezmasé potraviny jsou bohatými zdroji bílkovin a je vhodné je pravidelně zařadit do jídelníčku, nejen pokud se léčíme s cukrovkou. Nezvyšují krevní hladinu cholesterolu, vyznačují se výrazně nižším rizikem rozvoje nadváhy a nutričně dokážou živočišné zdroje ve velké míře nahradit. Vyměnit můžete kupříkladu tři porce masa týdně, a přesto o vaše oblíbená jídla nepřijdete. Mezi vhodné rostlinné zdroje bílkovin patří např. luštěniny (fazole, hrách, čočka, cizrna), sójové produkty (tofu, tempeh), ořechy a semínka, pohanka či quinoa. Mezi vhodné živočišné produkty s příznivou nutriční hodnotou řadíme např. vejce, tvaroh či nízkotučný sýr.

Stručné shrnutí:

  • Upřednostňujte dietní typy masa (kuřecí, krůtí, králičí). Zařazujte do jídelníčku ryby.
  • Preferujte šetrné způsoby přípravy jídel (vaření, dušení, pečení).
  • Dávejte si na talíř přiměřenou porci masa a doplňte ji lehkou přílohou nebo zeleninou.
  • Dodržujte také další zásady stravování při diabetu, především omezte příjem rychlých cukrů a jezte dostatek bílkovin.
  • Udržujte si přiměřenou hmotnost, pravidelně se hýbejte a udržujte si pozitivní mysl.


Články k tématu Maso u diabetiků. Jak vybírat a na co si dávat pozor?

  • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
  • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
  • Testování hladiny cukru v krvi je pravidelnou součástí léčebného režimu diabetika. Domácí glukometry však měří pouze aktuální hodnotu glykémie. Přesnějším ukazatelem správné léčby a dlouhodobé kompenzace diabetu jsou hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Proč a co vše může u diabetika odhalit?
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Lukáš Novotný
Mgr. Lukáš Novotný
Vystudoval jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy. Od roku 2016 pracuji jako lékárník v Praze a připravuji vzdělávací články a aktivity pro lékárníky, studenty a veřejnost.
Číst více od autora